Maar liefst vijf procent van de Nederlandse ouderen krijgt te maken met mishandeling. Toch is er bij veel instellingen te weinig aandacht voor de signalering van ouderenmishandeling. Vaak komt dit door een gebrek aan kennis over de problematiek. Het is moeilijk om slachtoffers na signalering ook daadwerkelijk te helpen. Ouderen zijn vaak afhankelijk van degene die hen mishandelt. Het vraagt veel geduld om met hulp van het zorgnetwerk de geweldscirkel te doorbreken en de juiste hulp in te schakelen voor zowel slachtoffer als pleger.
Aanpak ouderenmishandeling, een congres over jóuw werk. De zorg voor veiligheid voor ouderen: een simpel doel, maar in de praktijk niet eenvoudig. De herkenning van mishandeling. Je komt dilemma’s tegen. Weerstand bij de ouderen. Afstemmingsproblemen. Wanneer treed je op? Wat kan en mag je doen? Wat vind jij goed gaan? Wat wil en kan jij veranderen?
Met bovenstaande tekst nodigt wethouder Rabin Baldewsingh professionals, managers en beleidsmedewerkers uit voor een congres over het thema ouderenmishandeling op 13 juni in het theater aan het Spui.
Op deze dag zal er ook aandacht zijn voor interculturele aspecten van dit onderwerp. Medewerkers, vrijwilligers en organisaties die midden in de sterk veranderende samenleving staan en deze beter begrijpen zijn effectiever. Signalering - ook van mishandeling van ouderen - vraagt erom om te verstaan wat je oor, oog, neus en antenne je vertelt. Cultuursensitiviteit van organisaties, medewerkers en vrijwilligers is daarin belangrijk. Zie je wat je denkt te zien, is datgene wat je verneemt ook datgene wat er gebeurt? Dat is in een interculturele stad met mensen uit zoveel verschillende windstreken ingewikkelder. Wat betekent dat voor het voorkomen en signaleren van ouderenmishandeling? Los je dat op met een folder met tips, of is er meer nodig?
U kunt zich aanmelden door vóór 30 mei een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..