Juli 2013
Een reis langs verschillende culturen, dat is wat de derde editie van het Filmfestival Forever Young u op donderdag 4 juli in Rotterdam te bieden heeft. Een dag vol inspirerende films, mini symposium, workshops en meer, georganiseerd door Art-Age en ActiZ. Bij alle onderdelen staat de vraag centraal wie voor ouderen zorgen. Wat zijn verwachtingen van ouderen en hun naasten? Extra aandacht krijgt cultuur bij deze vraag. Steeds meer ouderen hebben een niet-Nederlandse achtergrond. Binnen de migrantengroepen verschuiven verwachtingen over zorg als zij zich voorbereiden op het ouder worden in Nederland.
Films
Er draaien vier films: Lola, Boven is het Stil, a simple life en Miele (premiere). In alle films is er sprake van zorg, cultuur en generaties.
Minisymposium
Om 15.00 uur start het minisymposium en bespreken we actuele thema's rond interculturalisatie en kijken we waar we van elkaar kunnen leren. Hoe bereiden oudere migranten zich voor op het ouder worden? En hoe spelen professionals hier op in? Hoe kunnen zij de kracht van oudere migranten benutten in het bereiken van cultuursensitieve zorg? Prof. Robbert Huijsman, bijzonder hoogleraar Management en Organisatie van de Ouderenzorg bij iBMG, Erasmus Universiteit Rotterdam en manager kwaliteit & innovatie bij Achmea is de gespreksleider. Er zijn vier panelleden: Ibrahim Yerden, Cultureel antropoloog, verbonden aan de UVA en onlangs gepromoveerd op het onderwerp zorgverwachtingen bij Turkse ouderen. Heili Bassa, directeur Pluspunt, expertisecentrum voor senioren en participatie in Rotterdam. Mohammed Benzakour, schrijver van het onlangs verschenen boek 'Yemma' dat is geïnspireerd op zijn ervaringen met zorg voor zijn moeder. Ben van Dorp van zorgorganisatie Laurens en Freddy May van het NOOM zullen kort reflecteren op de discussie.
Workshops
Er vinden parallel twee workshops plaats in samenwerking met onder anderen het NOOM (Netwerk Organisaties van Oudere Migranten) waarbij we in de ene workshop de documentaire 'Meer dan vergeten' vertonen. De andere workshop gaat over het Generatielab, waarbij u in gesprek gaat met mensen van verschillende generaties en u de kracht van intergenerationele verbinding ervaart. Vanuit deze inspirerende ontmoeting ontstaat de creativiteit en energie waarmee u in uw eigen omgeving aan de slag gaat met intergenerationeel ondernemerschap.
Aanmelden en kosten
Aanmelden voor (een deel van) het festival is mogelijk via www.hetnieuweouderworden.nu, waar u ook uitgebreide informatie over het festival vindt. De kosten zijn 5 euro voor een passe-partout. Leden van ActiZ kunnen deze dag gratis bijwonen.