Januari 2014
In opdracht van de gemeente Den Haag, wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie), worden er vier inhoudelijke debatten georganiseerd over inclusief beleid, eind januari en begin februari. Het zijn drie voorafgaande debatten op 28 januari, 3 en 4 februari en een slotdebat op zaterdag 8 februari. Alle debatten vinden plaats in het Stadhuis aan het Spui. De eerste drie in de Foyer op de eerste etage (15.30 - 18.30 uur, inclusief inloop en ruimte voor napraten na het debat) en de laatste in het atrium aan het begin van de middag. Na afloop van de drie voorgaande debatten is er de gelegenheid om na te praten met een hapje en een drankje.
Inclusief beleid gaat over mensen met een beperking en hoe je als stad en bedrijven en organisaties binnen al je beleid rekening houdt met hen, zodat mensen met een beperking zo goed mogelijk mee kunnen doen.
Het is afgeleid van inclusie wat de insluiting in de samenleving betekent van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. Inclusie moet waar het kan, een afwijkende aanpak slechts indien nodig.
Er zijn landelijke en internationale ontwikkelingen die het inclusief denken de komende jaren sterker onder de aandacht brengen. Zo zal het huidige kabinet het verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap ratificeren. En de Participatiewet treedt binnen afzienbare tijd in werking. Van organisaties en bedrijven wordt verwacht dat zij meer mensen met een beperking in dienst nemen. Vrijblijvendheid moet verdwijnen.
Het zijn debatten tussen mensen met een beperking, bedrijven, studenten en deskundigen uit het veld. Het doel van de debatten is dat bedrijven zich meer bewust zijn van wat zij kunnen betekenen voor gehandicapten en dat mensen met een beperking meer de positie van bedrijven begrijpen.
Het slotdebat vindt plaats op 8 februari in het atrium van het stadhuis tijdens het festival All Inclusive dat wordt georganiseerd door Winkelman van Hessen.
Jan Booij is gespreksleider en Funda Müjde neemt als ervaringsdeskundige deel aan de debatten. Funda is een veelzijdig cabaretière, actrice, columniste en presentatrice die door een verkeersongeluk sinds 2007 gebruik maakt van een rolstoel. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met Voorall de organisatie die de belangen behartigt voor Hagenaars met een beperking.
U bent van harte welkom in de debatten en kunt zich -op uitnodiging van wethouder Rabin Baldewsingh- voor één van deze debatten aanmelden door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarin uw naam, functie, naam van uw organisatie en op welke dag u deelneemt.
Hier vindt u de brief die wethouder Baldewsingh heeft verstuurd naar bedrijven in Den Haag om hen uit te nodigen bij het debat. Hier vindt u het persbericht van de gemeente Den Haag.
Een kort sfeerverslag van het eerste debat vindt u hier .