November 2014

Schermafdruk 2014-11-29 19.04.44

Deze week volgden een groep ervaren verpleegkundig ziekenhuisdirecteuren afkomstig uit steden verspreid over heel China een leiderschapsprogramma bij het iBMG, Erasmus universiteit in Rotterdam. Het is alweer de vierde groep die deze leergang volgt. Het Beijing Health Human Resources Training & Development Center heeft in het programma een belangrijke rol.

De inzet waarmee de studenten de leergang aangaan en daarin bijdragen is altijd zeer groot. Naast hoorcolleges bestaat het programma ook uit het bezoeken van organisaties zoals ziekenhuizen en ouderenzorg. Al deze indrukken vormen dan weer de voeding voor intensieve discussies hoe zij interessante innovaties die zij hier zien kunnen implementeren in China.

De gezondheidszorg in China verschilt sterk van Nederland. De patient centraal en wat betekent dat, organisatie, de financiering, professionele opvattingen, de positie van de patient en client, kwaliteit, veiligheid, interdisciplinair werken en de inhoud van het verpleegkundig beroep, allemaal onderwerpen die de revue passeren. Daarnaast en afsluitend aspecten van leiderschap en wat dat betekent hier en daar vanuit het programma One World Different Views. Hoe kan je het verschil maken en wat heb je daar voor nodig?

Een leergang die de Chinese studenten veel oplevert, maar ook ons. Nieuwe inzichten, verwondering en bewondering.

tweet