Januari 2018
“De geschiedenis van het ouderenbeleid in Den Haag, willen jullie die opschrijven?” Dat was begin 2017 de vraag van de gemeente Den Haag aan mij, aan Carla van den Bergen en Lex Noyon “En willen jullie die zó opschrijven dat alle inwoners van Den Haag het verhaal gemakkelijk en met plezier kunnen lezen.”
Het werd een meer dan uitdagende klus! We maakten een taakverdeling: organisatie, informatie winnen en compositie (Jan), onderzoek en schrijven (Lex en Carla). Maar dan: hoe pak je zoiets aan? Hoe vinden we daarin een goede structuur? Welke mensen vragen we om erover mee te denken, mee te praten. Wie kent de mooie verhalen uit het verleden? We hebben veel mensen gevonden die er met enthousiasme aan hebben meegewerkt en feit en fictie voor ons wisten te scheiden. Veel mensen met verhalen uit de praktijk, maar ook bijvoorbeeld het Haags Historisch Museum. In oktober 2017 – de Maand van de Vitaliteit – verscheen het resultaat Den Haag, seniorvriendelijke stad, toen en nu.
Dat juist Den Haag een dergelijke ‘canon’ voor ogen had, was overigens niet verwonderlijk. Den Haag trad in 2015 als eerste Nederlandse stad toe tot het netwerk van Age-friendly Cities van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Toetreding was, naast de ambities, mogelijk vanwege de rijke geschiedenis en ervaring die Den Haag heeft op het gebied van ouderenbeleid. Als u op de foto klikt kunt u het boek lezen als PDF.